sobota 18. října 2008

Co mě trápí...

Jsem už pán v letech a jak už to tak bývá, občas si potřebuju postěžovat na své neduhy a nechat se decentně politovat. Proto jsem se rozhodl podělit se s vámi o nálezy, závěry a doporučení vyplývající z mého jarního vyšetření.

Co o mě řekla paní doktorka na základě klinického vyšetření:
Na všech kloubech má koník patrné poškození - výrůstky, bolestivost při pohmatu, nálevky, změny tvaru kloubů, klouby mají omezenou pohyblivost. Nejvážnější jsou změny na pravé přední končetině. Kvalita rohoviny kopytní je vcelku dobrá, ale rohové chodidlo je dosti citlivé na obou předních končetinách. Na pravé přední proběhl zánět kopyta s provalením abscesu na korunce, provázený výrazným kulháním.
Při pohybu koník opatrně našlapuje na pravou přední končetinu a nadhazuje si kopyto při pohybu nohy vpřed, což značí poškození natahovače prstu. Švihem nohy si pomáhá k narovnání končetiny ve spěnkovém kloubu, aby mohl došlápnout na chodidlovou stranu kopyta. Díky tomu často klopýtá v kroku, ale méně v klusu.
Pohyb po tvrdém a kamenitém povrchu mu dělá výrazné potíže, na měkkém terénu je to mnohem lepší a je schopen zátěže.

Podle RTG snímků předních nohou je artróza patrná na všech kloubech a také dosti výrazné výrůstky s nárůstem kostěné tkáně. Hlavně v místě úponu natahovače prstu na pravé přední končetině, což koreluje s klinickým nálezem a pohybem koně. Kopytní chrupavky jsou velmi silně zkostnatělé.

Závěr:
Největším problémem pacienta je silné poškození kloubů artrotickými změnami a poškození a osifikace vazů a šlach na končetinách, hlavně na pravé přední. Dále je nebezpečná vysoká citlivost kopyt na kamínky, což může vést ke vzniku dalších zánětů v kopytech.

Doporučení:
Je potřeba, aby se pacient pravidelně pohyboval, nejlepší je celodenní pobyt ve výběhu s měkkým, travnatým podkladem s pravidelnými vycházkami do terénu, opět po měkkém podkladě. V žádném případě by koník neměl stát, protože klouby ztuhnou a budou vysoce bolestivé. Protože má koník zdravá záda, je možné na něm jezdit do terénu, ale ne na jízdárnu - dělají mu problém obraty a pohyb do kruhu. Pokud bude dobře rozhýbaný, může klusat i cválat, jestliže bude vhodný rovný a měkký terén. Při běhu je nutné koni povolit otěže, aby si mohl pohybem hlavy pomoci s rovnováhou a neklopýtal.
Je nutné co nejvíce zamezit pohybu po tvrdém a kamenitém terénu. Pokud tomu nebude možné zabránit, je potřeba ochránit kopyta před kamínky botičkami nebo podkovou.

Úprava kopyt by měla být pravidelná dle potřeby koně. Pokud bude nadále rohovina v této kvalitě, může kůň chodit bez podkov, pouze je nutné je chránit před kamínky a tvrdým podkladem.

Krmení by mělo zajistit kondici koně, která nebude příliš zatěžovat klouby - což znamená spíše huběnějšího koně, který ale bude dostatečně energický. Nesmí být smůtný až bez energie z nedostatku krmení.
Vhodné je v zimě luční seno a v létě pastva, v žádném případě ne vojtěška ani jetelina - mají příliš mnoho bílkovin a zatížily by klouby. Dobré je přidávat vitamíny a minerály, hlavně biotin na kopyta. Také dobrou službu udělají volné aminokyseliny, bude po nich růst svalová hmota, aniž by zatížila játra a ledviny. Jako příkrm podle kondice koně může sloužit oves, ječmen, granule pro starší koně.

Vzhledem ke stáří koně se musí brát ohled na jeho nedostatečnou imunitu - měl by mít možnost se schovat před nepříznivým počasím nebo ostrým sluncem. Musí se správně zvolit režim vzhledem ke střídání teplot. Dobré je přidávat vitamím C do krmení a pokud je chladněji, tak i bylinky jako je heřmánek spařovat do krmení.

Žádné komentáře: